INFORMAȚII DESPRE ENDODONȚIE MICROSCOPICĂ LA CLINICA DR. DRAGUS
Un dinte, chiar afectat semnificativ de carii, poate fi pastrat cu tratamentul endodontic potrivit. Aceasta ar trebui sa fie intotdeauna prima optiune, nu extractia. Pastrarea dintelui natural pe arcada are multiple beneficii.
Desi de cele mai multe ori extractia poate parea solutia cea mai simpla, mai rapida si mai putin costisitoare, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
- extragerea unui dinte ii afecteaza si pe cei din jur – acestia migreaza, poate chiar si implanturile dentare.
- repercursiuni exista si asupra dintilor de pe arcada opusa, care pot migra si ei
- masticatia este afectata, fiind mai putin eficienta, cu consecinte directe asupra digestiei
- se modifica muscatura, ceea ce afecteaza articulatia temporo-mandibulara creind disfunctii cranio-mandibulare.
- „topirea osului” in locul in care s-a extras radacina, astfel ca se ajunge la pierderea densitatii osoase, ceea ce pune probleme in caz de implant
- modificarea fizionomiei – a buzelor si obrajilor.
Pulpa dentara contine vase de sange si nervi si are rol in dezvoltarea radacinii. Ea este acoperita de dentina si apoi de smalt.
Aceasta se poate infecta sau inflama din diverse motive: carii, diverse proceduri stomatologice efectuate incorect, traumatisme, afectiuni parodontale. In unele cazuri semnele exterioare de boala lipsesc, cel putin in primele faze.
Fara tratament, pulpa dentara moare (se necrozeaza). Dupa ce moare dintele durerea dispare, de aceea multe persoane nu se mai prezinta la medicul dentist. Acesta este insa un semn ca situatia se agraveaza, in niciun caz ca s-a rezolvat de la sine.
Odata pulpa necrozata, dintele si tesuturile inconjuratoare se infecteaza. Bacteriile migreaza catre os pe care il afecteaza treptat, ducand la complicatii serioase.
In urma descompunerii pulpei moarte poate aparea gangrena dentara. Aceasta intretine o sursa importanta bacterii care pot duce la infectii grave la nivelul cordului, infectii renale sau reumatismale.
Gangrena atrage dupa sine infectarea osului din jurul varfului radacinii, formandu-se un granulom.
Granulomul nu are, de cele mai multe ori, simptome evidente. In forma incipienta poate fi tratat cu succes endodontic, prin obturarea canalului radicular al dintelui care este in legatura cu granulomul. Prin acest tratament de canal granulomul poate fi resorbit. In caz contrara este nevoie de o interventie ce priveste chirurgia dentara.
O alta complicatie curenta este abcesul, mai exact abcesul periapical ce se formeaza la varful radacinii dintelui. Acesta nu se vindeca niciodata de la sine si constituie o urgenta stomatologica. Medicul va drena Puroriul va drena endodontic puroiul, dupa care va fi efectuat tratamentul definitiv al dintelui.
Endodontia sub microscop este mult mai exacta si eficienta fata de cea clasica. Aceasta tehnica ajuta la tratarea obturatiilor de canale radiculare pana la nivelul apexului. Datorita performantelor optice remarcabile, ofera posibilitatea de a vedea detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber. Astfel, pot fi efectuate interventii de mare finete si vom fi siguri ca niciun detaliu nu va scapa medicului.
In ultimii ani endodontia a evoluat foarte mult. Acum specialistii pot trata granuloame si chisturi dentare fara interventii chirurgicale.
Atunci cand tehnicile de endodontie sub microscop sunt combinate cu metode de diagnostic de ultima ora – cum ar fi DIAGNOcam – scanare intraorala sau condilograf putem garanta un tratament 100% performant si eliminarea riscurilor sau interventiilor ulterioare. In comparatie cu o endodontie sub microscop, endodontia clasica are sanse de reusita semnificativ mai mici.
In timpul unui tratament endodontic sunt folosite mai multe aparate: microscopul dentar, apex locatorul (care permite scurtarea timpului de tratament), aparatul cu ultrasunete si anse pentru scoaterea instrumentelor fracturate pe canal si acele rotative, care ajuta la precizia tratamentului.
Atunci cand un dinte prezinta o carie de dimensiune mare, este foarte probabil ca pulpa dentara sa fie inflamata din cauza bacteriilor care s-au dezvoltat in timp.
Aceste inflamatii bacteriene pot duce la abcesele dentare si dureri foarte greu de suportat. Tratamentul de canal presupune instrumentarea si dezinfectarea pe toata lungimea canalului.
Pentru inceput se face o radiografie retroalveolara pentru a vedea numarul de canale si lungimea acestora. Totodata, se verifica si daca exista calcifieri pe canale.
Se continua cu anestezie locala, apoi incepe obturarea canalului cu anumite tratamente stomatologice si sigilarea acestora pentru prevenirea ajungerii microbilor in spatiile lasate libere. Pe tot parcursul tratamentului se vor folosi folii de diga dentara pentru a lucra intr-un mediu cat mai steril, unde nu va patrunde saliva si nici alte microorganisme sau bacterii.
Dintele caruia i s-a aplicat un tratament endodontic este urmat de aplicarea unui pivot, daca este cazul, si restaurare coronara.
Cu ajutorul unui specialist in endodontie, dintii pot fi pastrati pe arcada o mare perioada de timp, chiar daca sunt devitalizati.
Tratamentul de canal nu doare, toate procedurile se fac sub anestezie. Procedurile de endodintie sub microscop reusesc cu succes sa va scape de dureri dentare chinuitoare. Un dinte tratat endodontic in mod corespunzator nu va va mai pune probleme in viitor.
Tratamentul se face intr-o etapa sau doua, in functie de dificultate si de cat de avansata este infectia. Daca nu este un caz complicat tratamentul se finalizeaza in aceeasi sedinta (care poate dura aproximativ 2 ore).
Peste 16.000 de pacienți mulțumiți
în decursul a 17 ani de carieră
Efectuează o programare rapidă la Clinica Dr. Dragus
PREȚURI Tratament endodontic
DENUMIRE | PREȚ |
---|---|
Tratament dinte monoradicular | 660 lei |
Tratament dinte biradicular | 770 lei |
Tratament dinte pluriradicular | 940 lei |
Retratament dinte monoradicular | 770 lei |
Retratament dinte biradicular | 990 lei |
Retratament dinte pluriradicular | 1210 lei |
DESPRE TRATAMENTUL ENDODONTIC ȘI CÂND APELĂM LA EL
Endodontia este considerata azi ca o metoda sigura de tratament a afectiunilor pulpare, avand un prognostic favorabil cu un procent de reusita de 8-9 cazuri din 10, chiar si in cazul unor dinti cu canale radiculare infectate. In ultimii ani a devenit o parte distincta a stomatologiei si este indispensabila pentru realizarea tratamentelor leziunilor carioase, periodontale sau a tratamentelor protetice.
tratament endodonticScopul tratamentului endodontic este de a asigura suprimarea durerii, pastrarea vitalitatii dentare in cazul pulpitelor reversibile si mentinerea dintilor devitali in stare de sanatate permanenta si prevenirea leziunilor periapicale sau eliminarea lor daca acestea exista. Strategia acestor tratamente va fi prin urmare evitarea sau eliminarea inflamatiei tesuturilor periapicale, care este provocata de fenomene microbiene si imunologice asociate, cu origine in spatiul endodontic. Prin urmare in cazul existentei unei inflamatii periapicale acute sau chiar cronice(granulom sau chiar chist), aceasta poate fi vinecata nechirurgical cu ajutorul unui tratament endodontic corect. Pentru a ajunge la acest deziderat este necesara indepartarea tuturor resturilor organice accesibile din sistemul canalicular, acest lucru fiind suficient si obligatoriu pentru mentierea sau restabilirea starii de sanatate endodontica. Din acest punct de vedere in acceptiunea actuala prepararea canalului radicular este mai importanta decat obturarea lui, obturatia fiind destinata prevenirii infectiei si mentinerii rezultatelor.
Mijloacele prin care se realizeaza tratamentul endodontic s-au dezvoltat continuu, in prezent existand sisteme de tratament specifice si dedicate obtinerii unor rezultate predictibile, fara durere pe parcursul tratamentului, in vederea mentinerii pentru cat mai mult timp a dintilor in cavitatea bucala. Avand in vedere scopul tratamentului, acela de a inlatura pachetul microbian din spatiul endodontic, este obligatoriu sa se foloseasca diga dentara pentru izolarea dintelui de tratat, aceasta asigurand posibilitatea lucrului in conditii aseptice, fara riscul contaminarii campului de lucru cu saliva sau alte secretii din cavitatea bucala.
Un pas important in evolutia tratamentelor endodontice a fost introducerea microscopului dentar. Microscopul a fost descoperit in anul 1590, iar in domeniul medicinei este folosit de peste 50 de ani. Primele incercari pentru endodontie se fac in 1975 dar abia in anul 1990 incepe sa fie utilizat frecvent, fapt ce duce la schimbarea fundamentala a acestui domeniu. Marile avantaje a utilizarii microscopului in endodontie sunt: vederea imbunatatita prin magnificarea spatiului de lucru, obtinerea unei imagini clare fara umbre, posibilitatea evidentierii tuturor canalelor radiculare, fracturilor, perforatiilor si obstacolelor de la acest nivel, asigura o mare precizie si acuratete in executarea tratamentului mecanic dar si obtinerea unei obturatii corecte. De asemenea microscopul dentar este esential pentru localizare canalelor ascunse, abordarea canalelor calcifiate, tratarea cailor false, indepartarea acelor rupte in canal, realizarea retratamentelor endodontice asigurand indepartarea in totalitate a materialului din vechea obturatie cu reducerea la minim a pierderilor de dentina la acest nivel, examinarea finala a preparatiei canalului. Observam deci ca dupa introducerea microscopului in realizarea tratamentelor endodontice, o mare parte din dintii care erau destinati extractiei pot fi salvati si pastrati pe arcada dentara.
Pentru realizarea tratamentului mecanic in prepararea canalului radicular au fost dezvoltate sisteme de ace rotative din Ni-Ti care utilizate in combinatie cu cele manuale asigura realizarea unei preparatii corecte chiar si in cazul unor dinti cu radacini a caror curbura este mai accentuata. Un pas important in realizarea corecta a tratamentului mecanic este stabilirea exacta a lungimii canalului radicular, astfel incat preparatia sa poata fi realizata pe toata lungimea lui fara a lasa portiuni neinstrumentate, acestea, in cazul in care exista, devin rezervoare microbiene si duc la esecul tratamentului endodontic. Pentru obtinerea acestei informatii sunt utilizate in combinatie tehnici electrometrice, respectiv masurarea prin introducerea in canal a unui ac manual conectat la un apexlocator digital, si tehnici radiologice.
Utilizarea combinata a tehnicilor manuale, rotative si ultrasonice asigura curatarea tridimensionala a spatiului endodontic, pregatindu-l astfel pentru ultima etapa a tratamentului – obturatia. Aceasta are scopul de a izola cat mai bine posibil endodontiul de structurile parodontale invecinate prin umplerea tridimensionala a spatiului curatat mecanic asigurand etanseizarea acestuia fata de structurile invecinate.
In concluzie tratamentul endodontic este un proces complex care necesita atentie din partea practicianului si rabdare din partea pacientului asfel incat, cu ajutorul tehnologiei si tehnicilor moderne, sa duca la un rezultat predictibil si de lunga durata, sanatatea spatiului endodontic si implicit a radacinilor dentare reprezentand ”fundatia” tuturor restaurarilor protetice ulterioare, asigurand astfel si succesul terapeutic per total.
Tratamentul endodontic efectuat cu ajutorul microscopului endodontic este în prezent cel mai complex și eficient mod de lucru în endodonție. Întotdeauna un tratament dentar de calitate necesită pe lângă experiența si profesionalismul echipei medicale și folosirea aparaturii si tehnologiilor performante. Medicul va decide dacă este necesar un tratament de canal după o consultație amănunțită însoțită obligatoriu de o radiografie dentară a dintelui respectiv.
1.Durerea dentară este semnul principal care ne arată că pulpa(nervul) dintelui respectiv este afectată, și tot ea aduce de obicei pacientul la cabinetul stomatologic. Ea este cauzată de inflamația sau infecția pulpei, caz în care este necesar tratamentul endodontic sub microscop. Factorii principali care duc la afectarea pulpei dentare sunt: cariile profunde ce se extind până în apropierea camerei pulpare și produc infiltrarea microbiană a spațiului endodontic, traumatisme ce produc iritații ale țesutului pulpar și facilitează de asemenea infiltrarea microbiană, reacția inflamatorie a țesutului pulpar după prepararea dinților în scop protetic(de obicei când există riscul de afectare a țesutului pulpar la prepararea protetică a dintelui, medicul indică preventiv tratamentul endodontic în scop protetic).
Există o diferență clară între inflamație si infecție, iar durata tratamentului va depinde foarte mult de acest aspect.
Inflamația este un răspuns biologic complex al țesuturilor umane la diverși agenți patogeni care încearcă să le lezeze, iar aceștia pot fi de mai multe tipuri:
- agenți infecțioși: bacterii, viruși, ciuperci
- agenți iritanți: toxine produse de agenții infecțioși, agenți termici, agenți chimici
- alte tipuri: traumatisme, suprasolicitări mecanice, etc.
Practic, inflamația este o reacție locală de apărare a organismului care încearcă sa înlăture agenții vătămători si sa inițializeze procesul de vindecare. Când pulpa dentară se inflamează, presiunea începe sa crească in interiorul camerei pulpare care este înconjurată de pereți foarte duri ce nu permit disiparea presiunii, motiv pentru care inflamațiile pulpare duc la apariția unor dureri de intensitate extremă.
Infecția este pătrunderea agenților patogeni infecțioși (bacterii, viruși, ciuperci) in țesuturile gazdă. Infecțiile pulpare sunt cauzate de bacteriile de la nivelul cariilor dentare netratate care penetrează smalțul și dentina ajungând în interiorul camerei pulpare, sau pot ajunge retrograd prin orificiul apical(intrarea nervului în dinte)în cazul unor afecțiuni parodontale extinse. Acestea duc la necroza țesutului pulpar și apariția puroiului. În cazul când infecția pulpei dentare nu este tratată la timp, aceasta depășește bariera dentară prin orificiul apical și se va extinde la țesuturile din jurul dintelui ducând la apariția parodontitelor apicale infecțioase și apoi la abcese dentare.
Prin urmare, în lumina celor prezentate mai sus, durata tratamentului endodontic sub microscop variază în funcție de gradul de afectare pulpară. Astfel în cazul pulpitelor inflamatorii este suficientă de obicei o singură ședință de tratament, iar în cazul pulpitelor infecțioase, a parodontitelor apicale infecțioase și abceselor dentare vor fi necesare una sau mai multe ședințe intermediare de tratament, în funcție de evoluția afecțiunii.
2.Retratamentul endodontic este un tratament de canal efectuat pe dinți care în trecut au fost tratați endodontic si obturați pe canal. Cel mai des, se apelează la retratament endodontic în cazul în care tratamentul endodontic inițial a eșuat prin reinfectarea canalelor radiculare cu bacterii din diverse cauze:
- îndepărtarea incompletă a resturilor si țesuturilor infectate in timpul tratamentului mecanic al canalelor radiculare.
- Prepararea incompletă a canalului radicular in special in porțiunea lui terminală.
- Medicul stomatolog nu găsește toate canalele radiculare ale unui dinte. Numărul de canale radiculare ale unui dinte poate varia de la pacient la pacient.
- Obturație de canal incompletă: obturația radiculară nu umple întreg spațiul canalului radicular sau nu este suficient de densă și de compactă.
- Dacă după finalizarea tratamentului endodontic dintele nu este suficient de bine etanșeizat cu o obturație („plomba”) sau o coroană dentară, canalele radiculare se pot reinfecta ducând la eșecul tratamentului endodontic.
- Accidente procedurale : instrumente fracturate in timpul tratamentului, perforarea unei rădăcini in timpul manoperei etc.
Semnul care indică o problemă la un dinte tratat endodontic este apariția durerii la masticație sau chiar a unui abces în dreptul acelui dinte.
În cazul retratamentului endodontic, durata necesară pentru realizarea lui va fi mai mare, proporțională cu ușurința cu care se poate reaccesa spațiul endodontic și gradul de afectare a țesutului periapical. Fiind o procedură de finețe, pentru a realiza un retratament endodontic corect este obligatoriu ca acesta să fie efectuat prin intermediul procedurilor endodontice sub microscop.
Protejarea dintelui împotriva altor invazii microbiene
După ce agenții infecțioși (sau de altă natură) au fost eliminați si dintele a fost decontaminat, este vitală protecția acestuia împotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare vor fi „sigilate” cu materiale de obturație radiculară specifice.Obturația de canal este ultima etapă a tratamentului endodontic. După finalizarea tratamentului endodontic, dintele va fi restaurat cu o obturație sau o coroană dentară cât mai curând posibil pentru a nu compromite tratamentul efectuat.