Tomografie computerizata dentara cu fascicul conic – Implantologia reprezinta astazi o metoda durabila si eficienta de restaurare a functiilor aparatului dento-maxilar (masticatie, fizionomie, fonatie).
Insa pentru ca pacientul sa poata redobandi aceste functii, mai exact pentru ca inserarea unui implant dentar si tratamentul protetic ulterior sa fie un success, o investigatie imagistica realizata in prealabil (si inclusiv ulterior pentru monitorizare) devine absolut obligatorie. Radiografia panoramica si tomografia computerizata dentara se numara printre cele mai folositoare, exacte si usor realizabile modalitati de examinare paraclinica, si care s-au dovedit de-a lungul timpului benefice si suficiente pentru realizarea unui tratament implantar de succes si realizarea unor lucrari de estetica dentara deosebite.
Tomografie computerizata dentara – Densitatea osoasa
Oferta osoasa in tratamentul implantar este un element crucial, iar din acest punct de vedere este absolut necesar ca medicul sa aiba la dispozitie informatii privind atat elemente dimensionale ca latimea, inlatimea si grosimea oaselor maxilar sau mandibular, dar si prezenta sau absenta modificarilor patologice de la acest nivel.
Densitatea osoasa si capacitatea osului de a suporta fortele aplicate asupra sa variaza direct proportional, iar esecul in implantologie este des asociat cu densitatea scazuta sau osteonecroza, de unde rezulta importanta cunoasterii acestei caracteristici osoase inainte de a concepe un plan de tratament.
Tomografia computerizata dentara cu fascicul conic – Tehnologie noua
Pentru a obtine rezultatele urmarite, sunt necesare o anumita cantitate de os intre implanturi, intre implanturi si structurile dentare si intre implanturi si structurile anatomice invecinate si o anumita calitate a acestuia, iar pentru a putea asigura aceste conditii este necesara o examinare in toate cele 3 planuri.
Prin urmare, din nevoia medicului dentist de a obtine o imagine de ansamblu si cat mai aproape de realitate a campului protetic, s-a introdus asa numitul CBCT (sau TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA CU FASCICUL CONIC). Spre deosebire de tehnologia 2D oferita de celelalte tipuri de investigatie imagistica.
CBCT-ul in medicina dentara poate oferi tocmai aceste informatii atat de necesare si utile medicului dentist si nu numai, deoarece in domeniul maxilo-facial a deschis orizonturi noi pentru diagnosticare si planificare a tratamentului atat pentru specialistii in ortodontie, parodontologie si implantologie, dar si ORL si chirurgie dentara oro-maxilo-faciala.
Tomografia computerizata dentara cu fascicul conic – Avantaje
- permite obtinerea intregului volum intr-o singura rotire in jurul capului pacientului, ceea ce rezulta intr-o expunere mult mai mica la radiatii. Astfel rezulta o mai buna diagnosticare, planificare a tratamentului si monitorizare, precum si o analiza mai buna a rezultatelor decat era posibil in cazul imaginilor conventionale bidimensionale.
- are la baza un fascicul conic de raze X, total diferit de fasciculul liniar (in forma de evantai) utilizat de CT-urile medicale.
- realizeaza examinari fara distorsiuni, forma si dimensiunile fiind la scara 1:1 a structurilor maxilarelor, astfel oferind masuratori exacte cu privire la inaltime, latime, grosime, atat de utile pentru pozitionarea corecta a implanturilor.
- prezinta un software cu ajutorul caruia informatiile sunt ulterior grupate intr-o imagine tridimensionala a maxilarelor, la rezolutie mare, fiind impartita de catre medic in sectiuni pornind de la 0,5 mm grosime.
- permite manipularea libera a imaginilor pe calculator pentru a studia cu precizie incomparabila structurile maxilare dure (oase si dinti), cantitatea (densitatea) si calitatea (formatiuni patologice) osului, formatiunile anatomice existente, etc.
- permite realizarea planificarii virtuale a tratamentului cu implanturi dentare, atat in ceea ce priveste etapa chirurgicala cat si etapa protetica. Se pot insera virtual implanturile in locurile alese, anticipand cu maxima precizie lungimea, diametrul si angulatia viitorului implant si se poate afla care este densitatea osului din jurul viitoarelor implanturi.
Tomografia computerizata dentara cu fascicul conic – Alte beneficii
- se realizeaza in pozitie ortostatica (stand in picioare), oferind informatii cu o acuratete mai mare pentru medicii dentisti.
- include toata regiunea maxilo-faciala, adica os maxilar, os mandibular, baza craniului si articulatiile temporo-mandibulare. De aceea, se poate identifica cu precizie pozitia canalului mandibular si deci diminua posibilitatea lezarii nervului alveolar inferior si de asemenea a sinusului maxilar, astfel ajutand aditia osoasa in aceasta zona sau plasarea implanturilor fara patrunderea in cavitatea sinusala.
- ofera informatii despre axa de orientare a osului alveolar, lucru esential pentru alinierea corecta a implanturilor, putand fi astfel optimizate profilul de emergenta, traiectoria si incarcarea protetica.
- Faptul ca acest tip de investigatie presupune obtinerea unei imagini exacte asupra situatiei pacientului, scade riscul de esec si creste predictibilitatea si siguranta rezultatului terapeutic, lucruri de care atat pacientul cat si medicul au nevoie atunci cand se realizeaza un plan de tratament complex si indelungat.
Ca in orice tip de investigatie cu ajutorul radiatiilor, trebuie tinut cont si pacientul trebuie informat de faptul ca o expunere repetata la radiatii pe o lunga perioada de timp este asociata cu afectarea ireversibila a vederii, defecte genetice si dezvoltari tumorale maligne la nivel ocular, al glandei tiroide si glandelor salivare, al maduvei osoase si al pielii. Astfel CBCT-ul, desi presupune o expunere la o cantitate mai mica de radiatii, trebuie totusi recomandat numai in situatiile in care este util si de catre persoanele specializate.