Proteze dentare – Trecerea timpului împreună cu o îngrijire neglijentă a sănătății orale pot conduce la probleme grave, precum pierderea dințiilor. Există anumite cazuri în care medicul stomatolog recomandă proteza dentară, un înlocuitor detașabil pentru dinții lipsă.

Există două tipuri de proteze disponibile – proteze complete și proteze parțiale. Protezele complete sunt utilizate atunci când lipsesc toți dinții, în timp ce protezele parțiale sunt utilizate atunci când mai rămân dinți naturali.

Proteze dentare complete

Protezele dentare complete pot fi „convenționale” sau „imediate”. Proteza convențională se aplică la un interval de 8 – 12 luni după ce dinții au fost îndepărtați și țesutul gingival a început să se vindece. Pe de altă parte, proteza imediată este realizată în avans și poate fi plasată imediat și astfel, purtătorul nu va rămâne fără dinți în timpul perioadei de vindecare.

Cu toate acestea, oasele și gingiile se micsorează în timp, mai ales în perioada de vindecare după îndepărtarea dinților. Prin urmare, un dezavantaj al protezelor imediate în comparație cu protezele convenționale este că ele necesită mai multe ajustări în timpul procesului de vindecare pentru a se potrivi în mod corespunzător și, în general, ar trebui considerate doar ca o soluție temporară până când se pot realiza protezele dentare convenționale.

Proteze dentare parțiale

O proteză parțială este compusă, de obicei, din dinți înlocuitori atașați unei baze de culoare roz, care uneori este prinsă printr-un cadru metalic de ceilalți dinți. Protezele parțiale sunt utilizate atunci când unul sau mai mulți dinți naturali rămân în maxilarul superior sau inferior.

O punte fixă înlocuiește unul sau mai mulți dinți prin plasarea coroanelor pe dinți de pe ambele părți ale spațiului și prin atașarea dinților artificiali la acestea. Acest „pod” este apoi cimentat la locul său. Nu numai că o proteză parțială completează spațiile create de dinții lipsa, ci împiedică alți dinți să își schimbe poziția.

O proteză parțială precisă este detașabilă și are atașamente interne mai degrabă decât cleme care se atașează la coroanele adiacente. Aceasta oferă un aspect mai natural.

Proteze dentare – Cum se simte noua dantură?

„Aceasta este întrebarea pe care multe persoane și-o pun înainte de a apela la o proteză dentară. Odată cu aplicarea protezelor puteți avea o senzație ciudată timp de câteva săptămâni până când mușchii obrajilor și a limbii se adaptează noii schimbări, ca mai apoi să vă fie foarte confortabil să scoateți sau să înserați proteza în gură.

De asemenea, există posibilitatea să apară iritații minore sau dureri și să se mărească fluxul de saliva atunci când începeți să purtați protezele dentare, dar aceste probleme se vor diminua pe măsura adaptarii in gurii.”, afirmă dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară.

Proteze dentare – Dificultăți la mestecat

Mâncatul cu proteze noi va necesita puțină practică și poate fi incomod pentru unii purtători timp de câteva săptămâni. Pentru a vă obișnui cu noua proteză, începeți cu alimente moi tăiate în bucăți mici. Mestecați încet, folosind ambele părți ale gurii. Pe măsură ce vă obișnuiți cu protezele noi, adăugați alte alimente până când vă veți întoarce la o dietă normală.

Fiți precaut cu alimentele fierbinți sau dure și cu oase tăiș ascuțit. Și, evitați alimentele care sunt extrem de lipicioase sau grele. De asemenea, ar trebui să evitați guma de mestecat în timp ce purtați proteza. De asemenea, nu utilizați scobitori în timpul purtării protezelor dentare.

Proteze dentare – Informatii suplimentare

Clinica stomatologica Dr. Drăguș a fost înființată în anul 2005 și este situată pe str. Știrbei Vodă, Sector 1, București. Echipa nostră, formată din medici profesioniști, asistente medicale și tehnicieni dentari, este preocupată permanent de soluționarea nevoilor pacienților și problemelor dentare.
Clinica stomatologică abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinară digitalizată și estetică digitalizată. Mai multe detalii poți găsi pe site-ul nostru www.clinicadrdragus.ro sau ne poți contacta la nr. de tel. 0722.555.269/ 021.312.46.90 sau pe e-mail office@clinicadrdragus.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
/home/clinica1/public_html/wp-content/plugins/wp-whatsapp-chat-pro/templates/box_premium.php on line 2
qlwapp-button qlwapp-bottom-right qlwapp-all qlwapp-square qlwapp- ">
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday