Coroana total fizionomica – Sunt dispozitive medicale din categoria microprotezelor (coroane dentare de invelis unidentare) care se cimenteaza pe un dinte natural sau o radaciana dentara ce a fost reconstruita cu un pivot metalic din fibra de sticla sau de zirconiu. Coroanele dentare fizionomice sunt cele mai cautate de catre pacientii din intreaga lume deoarece sunt considerate din punct de vedere medical cele mai bune coroane protetice artificiale pe care le putem avea in cavitatea bucala din toate punctele de vedere- biologic, al esteticii dentare, functional, miniminvaziv.

Coroanele total fizionomice se realizeza direct in cabinetul de medicina dentara sau indirect de catre un laborator de tehnica dentara. Materialele din care se pot realiza coroane total fizionomice sunt: zirconiu, ceramica presata, alumina, ceramica integrala feldspatica stratificata pe un model refractar, compozit, PMMA, disilicat de litiu sau sticla impregnata. Aceste coroane total fizionomice se cimenteaza la finalul planului de tratament protetic pe vonturile preparate cu prag sau tangential de catre medicul dentist in cavitatea bucala cu cimenturi speciale pentru fiecatre indicatie in parte.

Coroana total fizionomica – Materiale de realizare

Aceste coroane total fizionomice daca prezinta policronmie in startificarea realizata de catre tehnicianul dentar sunt identice cu dintii naturali din punct de vedere estetic.

Secolul 21 este un secol al esteticii in general si este normal ca pacientii sa isi doreasca restaurari protetice cat mai estetice in cavitatea bucala. Aceste cerinte se pot indeplini in acest moment fara probleme datorita tehnologiilor si materialelor existente pe piata stomatologica.

Materialele din care realizam coroane total fizionomice trebuie sa se comporete in diferite medii de lumina ca si dintii naturali. Dintii naturali prezinta cateva caracteristici individuale din punct de vedere al comporatmentului fata de lumina si diferite lungimi de unda ale luminii si amune acesti dinti naturali prezinta : opalescenta, transparenta , fluorescenta si opacitate. Aceste caracteristici ale anatomiei interne a dintelui sunt unice fiecarui pacient si ele influenteaza culoarea dintelui si implicit perceptia vizuala a dintilor care de fapt sunt niste obiecte luminoase realizate din tesut organic.

Coroana total fizionomica – Proprietatile zirconiului

Coroanele total fizionomice care se pot vedea in cavitatea bucala nu sunt deloc fizionomice ci sunt doar niste volume realizate din materiale (momocrome) de ultima generatie dar fara un comporatment policrom in cavitatea bucala in medii diferite de lumina. Diferitele materiale pe care echipa medic tehnician le are la dispozitie pentru a produce coroane total fizionomice sunt estetice numai daca se bazeaza pe un echilibru intre cele patru proprietati fizico optice in stratificarea realizata.

Iar acest echilibru se apropie cat mai mult de natura dintelui pe care incercam sa o copiem in laborator prin folosirea diverselor mase ceramice sau de compozit in diverse grosimi si spatii. De fapt, daca identificam corect culoarea de baza a dintelui si avem un tehnician dentar cu calitati anatomice superioare ale ochiului, atunci lucrurile se simplifica mult. Este esential ca aceasta culoare a coroanelor total fizionomice sa fie identica in perceptie cu cea a dintilor naturali vecini si antagonici.

Coroanele total fizionomice din zirroniu castiga teren din ce in ce mai mult in lumea medicala datorita calitatilor dioxidului de zirconiu si tehnologiei CAD CAM care se foloseste pentru realizarea lor.

Coroana total fizionomica – Recomandari

Cimentarea coroanelor total fizionomice trebuie facuta cu cimenturi speciale la culoarea cazului respectiv deoarece daca nu folosim un ciment de culoare corecta dupa cimentare aceste va transpare prin coroanele fizionomice.  Rezulattul final din punct de vedre al perceptiei vizuale in cavitatea bucala va fi diferit ca si culoare fata de dintii naturali. De obicei se recomanda un ciment transparent care nu modifica culoare vazuta la proba finala.

Coroanele total fizionomice sunt mai dificil de realizat de catre medic si tehnicianul dentar deoarece sunt lucrari protetice de detaliu si care necesita experienta si comunicare buna a relativitatii perceptiilor diferite ale pacientilor, medicilor si tehnicienilor dentari. Concluzie este ca estetica dentara tine foarte mult de comunicarea informatiilor intre cabinet si laborator si de experienta si talentul tehnicianului dentar si mai putin de medicul dentist.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday