Tehnologia digitalizată și-a făcut simțită prezența, mai ales în ultima perioadă, și în domeniul stomatologic, propunând tehnici și intrumente noi de lucru pentru a îmbunătăți, în primul rând, calitatea oricărei proceduri dentare. Însă, există pacienți conservatori, care nu se încred în aceste tehnologii de ultimă generație, mai ales când vine vorba de sănătatea lor orală.

Specialiștii clinicii dr. Drăguș ne explică astăzi ce înseamnă tehnologia digitalizată în stomatologie și care sunt beneficiile acesteia.

Ce reprezintă tehnologia digitalizată în stomatologie?

Stomatologia digitalizată reprezintă introducerea noilor tehnologii în procedurile stomatolgice. Majoritatea câmpurilor medicale au început să aplice tehnologia digitală: înregistrările medicale digitale și programările online reprezintă unele dintre cele mai comune exemple, deoarece acestea sunt adesea folosite direct de către pacienții înșiși.

Stomatologia digitală se poate referi la practica utilizării tehnologiei în ceea ce privește site-urile specializate, dar se referă, de asemenea, la dezvoltarea de noi instrumente și la înlocuirea tehnicilor tradiționale pentru a îmbunătăți experiența generală a pacientului și rezultatele acestuia.

Noile tehnici și instrumente digitalizate folosite în clinicile stomatologice

Unul dintre cele mai promițătoare progrese în stomatologie este designul digital al zâmbetului, care nu se referă doar la o singură tehnică, ci la o soluție holistică stomatologică. Acesta combină fotografiile, video-urile și un software de ultimă generație pentru a transforma cu adevărat zâmbetul cuiva.

Prin Digital Smile Design, medicul dentist face fotografii și clipuri video ale întregii fețe a pacientului – nu doar gura – și utilizează software-ul pentru a nu modifica doar forma și dimensiunea dinților, ci și culoarea și aspectul general al zâmbetului. Medicul dentist poate crea instantaneu o machetă digitală, care arată pacientului care va fi rezultatul final în urma aplicării fațetelor sau a oricărui alt tratament ortodontic.

O alta tehnica – Condilografia

O altă tehnică de ultimă generație este condilografia. Condilografia este o tehnică de diagnosticare non-invazivă a articulației temporo-mandibulare (ATM). Este recomandată în cazurile reabilitărilor complexe, pe dinți naturali și implanturi dentare, precum și în tratamentele ortodontice. Condilograful înregistrează micronic toate mișcările de dinamică ale mandibulei – rotaţia si translaţia, permiţând setarea și personalizarea obiectivelor tratamentului stomatologic.

Avantajele condilografiei sunt nenumărate. În primul rând, diagnosticararea celor două articulații temporo-mandibulare este precisă, oferind o predictibilitate a planului de tratament. Un al doilea avantaj îl reprezintă lipsa riscului de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular în urma lucrărilor protetice. De asemenea, timpul de lucru în cabinet la multiple probe este micșorat. Mai mult decât atât, persoanele care au probleme la nivelul cranio-mandibular și prezintă simptome precum: durere la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, în zona urechii, a cefei, a gâtului, la deschiderea largă a gurii şi chiar în timpul masticaţiei, le pot depista acum cu ajutorul acestei analize rapide.

Tehnica scanarii intraorale

De asemenea, tot din categoria tehnicilor digitalizate face parte și scanarea intraorală. Scanarea intraorală este cea mai recentă, exactă, confortabilă și rapidă metodă de redare a campului protetic, fiind un dispozitiv care realizează aproximativ 3.000 de poze tridimensionale pe secundă, într-un soſt special, oferind o acuratețe maximă. Scanarea intraorală este ultima tehnologie folosită pentru realizarea planurilor ortodontice, prin care medicii şi tehnicienii dentari pot reproduce forma şi mărimea exactă a dinţilor în diverse materiale, folosindu-le că modele. Ulterior pe acestea se pot face anumite măsurători, se pot proba aparate ortodontice şi lucrări dentare înainte de a fi probate și finalizate în cavitatea bucală.

Așadar, tehnologia digitalizată a ajutat domeniul stomatologic să se dezvolte, aducând rezultate mult mai calitative, dar și mai rapide, crescând în același timp gradul de confort al pacienților.

Clinica stomatologică Dr. Drăguş abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinara digitalizata şi estetică digitalizată prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersecţia dintre calitate şi funcţionalitate, ţinând cont de contextul personal al fiecărui pacient, pentru bună planificare pre- şi post-interventie, cu scopul de a preveni riscuri viitoare. Mai multe informații pe www.clinicadrdragus.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
/home/clinica1/public_html/wp-content/plugins/wp-whatsapp-chat-pro/templates/box_premium.php on line 2
qlwapp-button qlwapp-bottom-right qlwapp-all qlwapp-square qlwapp- ">
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday