Grefa osoasa dentara este o portiune a unui tesut sau organ, care dupa recoltarea ei din zona donatoare  se insereaza intr-o alta zona, avand ca obiectiv ranforsarea tesuturilor existente sau corectarea structurilor cu defecte.

grefa osoasa dentara

Obiectivul grefei osoase dntare este de a primi nutritie de la gazda.

Autogrefa este un transplant de la o zona la alta, la aceeasi persoana. In acest caz nu se mai pune problema de histocompatibilitate.

Grefa de os dentar poate ramane functionala din punct de vedere structural, cand celulele originale nu persista , si matricea de os se repopuleasa cu celulele invadatoare de la gazda, asa numitul proces “Creeping substitution”. Acest proces nu functioneaza pentru piele si membranele de mucoase, deoarece in cazul lor, stabilitatea celulelor originale este esentiala in succesul grefei.

Grefa de os dentar este probabil cel mai frecvent transplant din corpul nostru, ea putand fi utilizata pentru repararea defectelor rezultate din atrofii, rani, malformatii congenitale sau neoplasma.

Osul antogen este unica sursa de celule osteogenice, considerat standardul de aur pentru reconstructia orala.

Grefele de os dentar se recomanda in situatia edentatiilor vechi, care sunt asociate de cele mai multe ori cu diferite grade de resorbtie osoasa in plan vertical si orizontal. Resorbtia osoasa si procesul de remodelare,  conduce spre diferite grade de atrofie alveolara. Resorbtia osoasa incepe din prima zi dupa extractia dintelui sau  avulsia acestuia.

Grefa osoasa dentara – In functie de sursa si de raspunsul imun inclus avem urmatoarele tipuri:

  •  antograft antolog.
  • allograft (de la alte persoane).
  • xenograft  (de la alte fiinte de origine animala).
  • aloplast (sintetic).

Grefa de os dentar – Clasificarea in functie de originea embriologica:

  • membranos– de la celule mezenchimale (toate oasele localizate in scheletul cranio-facial membranos)
  • enchondral – de la celulele ectomezenchimale (creasta eliaca si tibie).

Grefa de os dentar travecular

Osul travecular este un os bogat in celule osteogene  si se gaseste, in special in  creasta eliaca.

Osul travecular este un os spongios si are o rigiditate scazuta, de aceea nu este indicat pentru reconstructii 3D. Sursele principale pentru recoltarea de os travecular sunt tibia si creasta eliaca.

O parte mai mica se gaseste si in menton si tuberozitate.

Cand se recolteaza grefa de os travecular, osteoblastii traiesc mai mult de trei ore, daca manipulare grefei este adecvata. Celulele supravietuitoare din grefa tind sa fie foarte aproape de suprafata gazdei si rezista pe durata mecanismului de difuziune. Daca zona gazdei a fost bine preparata, vascularizarea zonei  poate sa apara mai repede de 48 de ore.

Grefa de os dentar cortical

Osul cortical, este un os foarte osteoconductiv, prin sistemele aversiane si cu rezistenta mare la resorbtie, ceea ce il face util pentru reconstructii 3D si rigide.

Osul cortical poate fi recoltat in cantitati mari de la oasele parietale: barbie, corpul mandibulei, rama ascendenta a mandibulei si creasta zigomatica.

 Grefa osoasa dentara – Integrarea acesteia

Cand grefa osoasa dentara este pozitionata (fixata), portiunea osului vascular este avasculara. Sunt foarte putine celule viabile pe aceasta suprafata si in timp se inlocuiesc cu celulele din osul gazda.

In aceasta faza a substituirii avem o prima secventa vasculara, astfel zona care inconjoara grefa devine hiper vascularizata.

Grefa de os dentar insasi va fi proliferata de angioblasti si mici capilare in stadiul primar.

Aceasta proliferare angioblastica are loc in prima saptamana de grefa osoasa. Aceste vase de sange aduc elemente pentru formarea osului osteogenic si inlocuiesc osteoclastii. Sunt prezente in acest stadiu, resorbind osul din periferia grefei.

Grefa osoasa dentara , gradat va fi inlocuita pana cand osul nou apare la periferie si interior. Aceasta inlocuire dureaza aproximativ 6 luni, dupa care vascularizarea gradata dispare.

In afara de acest  raspuns vascular mai exista un raspuns histologic, care merge in paralele cu raspunsul vascular,astfel tesutul de granulatii cu proliferare fibroblastica si angioblastica, este urmat de proliferare de tesut ostoid imatur in periferia grefei, dupa care , acest tesut imatur va fi inlocuit de os matur.

Vindecare grefei are loc pe trei cai:

  • Osteogeneza- are loc atunci cand grefa de os dentar insasi are surse de celule osteogene pentru osul nou.
  • Osteoinductie– are loc atunci cand grefa osoasa este activata de tesuturile inconjuratoare ale gazdei ( grefa antoloaga proaspata) si stimuleaza activitatea osteoplastica. Mai nou se recomanda osul cu proteine morfogenetice (BMP).
  • Osteoconductie– are loc atunci cand celulele mezenchimale nediferentiate, invadeaza grefa , care va functiona ca si o matrice fizica. Ea permite depozitarea osului, iar materialul de grefa permite formarea de os fara sa-l impiedice.

Pe tot parcursul procesului de vindecare, exista o competitie intre celulele formatoare de os si celulele formatoare de tesut.

Standardul de aur pentru reconstructia de os este grefa antologă proaspata din diverse surse, iar osul spongios din creasta eliaca este sursa de referinata, deoarece are proprietati osteogenice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
/home/clinica1/public_html/wp-content/plugins/wp-whatsapp-chat-pro/templates/box_premium.php on line 2
qlwapp-button qlwapp-bottom-right qlwapp-all qlwapp-square qlwapp- ">
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday