[:ro]

Lucrari dentare din zirconiu – Structurile de zirconiu sunt net superioare din punct de vedere al adaptării și închiderii marginale datorate scanării cu led, al biocompatibilității cu țesuturile din cavitatea bucală, a rezistenței la forțele masticatorii și esteticii în treimea cervicală și incizală.
Lucrarea de laborator prezintă cerințele unui sistem modern necesar pentru realizarea unei lucrări protetice dentare și prezintă etapele acestei proceduri.

 

Lucrari dentare din zirconiu – Un material superior

 

Dioxidul de zirconiu este un material revoluționar, deosebit de important cu precădere în medicina dentara. Daca generațiile anterioare de medici dentiști foloseau ca structura interna metalele nobile, seminobile și inoxidabile (de tip CR-NI, CR-CO), generațiile actuale au posibilitatea sa lucreze cu structurile de zirconiu.

Acestea sunt net superioare din punct de vedere al adaptării și închiderii marginale datorate scanării cu led, a biocompatibilitatii cu țesuturile din cavitatea bucala, a rezistentei la forțele masticatorii și esteticii în treimea cervicala și incizala.

 

Lucrari dentare din zirconiu – Tehnica de realizare

 

Tehnica de realizare a lucrarilor protetice din zirconiu este tehnica CAD (Computer Aided Design) – CAM (Computer Aided Manufacturing) în combinație cu diferite aparate de frezat în cinci axe.

Printre cerințele unui astfel de sistem modern se număra:

 • Prezenta unor sisteme hardware corespunzătoare (aparat scanat, mașina de frezat în 5 axe);
 • Prezenta unor sisteme software bune pentru scanare, prelucrare și frezare;
 • O echipa profesionista din tehnicieni dentari și medici dentiști, mașiniști, specialiști IT și ingineri din domeniul CNC.
 • Blocurile de Zr cu ytriu stabilizat de la un furnizor acreditat, cu barcode-uri individualizate pentru a fi prelucrate în mod adecvat la frezat și la sintetizare.
 • Certificate ISO;
 • Cuptoare de sintetizare moderne și fidele din punct de vedere al temperaturii;
 • Infrastructura interna de control al calității;
 • Verificarea tuturor etapelor tehnice de laborator.
 • Prepararea cu prag a dinților ce urmează a fi protezați;

 

Etapele de cabinet si laborator pentru realizarea unei lucrări protetice din dioxid de zirconiu sunt urmatoarele:

 

 • Amprentarea cu polieter sau amprentarea digitala a câmpului protetic și a arcadei antagoniste;
 • Determinarea ocluziei cu materiale speciale de mușcătura;
 • Realizarea lucrărilor protetice provizorii în cavitatea bucala din biacril compozit (tehnica Scutan) pentru a proteja dinții și a conforma gingia la nivelul preparațiilor pe tot parcursul tratamentului;
 • Cimentarea provizorie a lucrărilor provizorii;
 • Turnarea modelelor de lucru sau printarea 3D a acestora în cazul amprentării digitale;
 • Scanarea modelelor cu scanere de ultima generație (lumina cu led);
 • Realizarea designului digital al viitoarei lucrări protetice;
 • Frezarea lucrării protetice în blocul de zirconiu;
 • Colorarea lucrării protetice frezate, la culoarea dorita, înainte de sintetizare;
 • Sintetizarea în cuptoare speciale 1500 grade C timp de 9 ore;
 • Adaptarea, prelucrarea, finisarea, realizarea texturii vestibulare, verificarea contactelor ocluzale în mișcările de dinamica ale mandibulei;
 • Proba în cavitatea bucala a lucrării protetice (verificarea adaptării interne si cervicale, culorii, formei, volumului, a contactelor ocluzale în ocluzia statica si dinamica, punctelor de contact);
 • Glazurarea cu lustere a lucrării protetice;
 • Cimentarea definitiva a lucrării protetice în cavitatea bucala.
 • Pentru realizarea unei astfel de lucrări protetice, tehnicile de șlefuire a bonturilor și de cimentare a lucrării finale nu sunt diferite de cele clasice. Cu alte cuvinte, folosind un astfel de material, medicul nu are nevoie de pregătire suplimentara.

 

Lucrari dentare din zirconiu – Aspecte importante

 

Aceste lucrări protetice pot fi realizate în întregime sau parțial din diozid de zirconiu. Când sunt realizate parțial, peste aceasta structura trebuie stratificate diverse mase ceramice. Când lucrare protetica este realizata în întregime din zirconiu, ea se numește monolitica. In cazul cavitații bucale, datorita forțelor masticatorii mari, ideal este ca lucrările protetice sa fie realizate dintr-un singur material.

Companiile producătoare de blankuri de dioxid de zirconiu au dezvoltat în ultimii ani un zirconiu cu o transparenta crescuta pentru a fi folosit în realizarea lucrărilor protetice din zona frontala. Zona frontala superioara și inferioara (canin – canin) este cea care influențează și participa la estetica faciala și fonație.

In secolul XXI, cerințele estetice ale pacienților sunt foarte crescute. De aceea, în zirconiu a fost adăugat ytriu, cu rolul de a proteja in profunzime structura de Zr și de a împiedica propagarea fisurilor și defectelor ce pot apărea prin prelucrarea acestuia în interiorul materialului. Ytriumul este elementul chimic care contribuie la stabilitatea materialului. De aceea, zirconiul trebuie prelucrat întotdeauna sub apa sau cu pietre dedicate pentru aceasta procedura.

Un alt aspect important de menționat este ca supraincalzirea zirconiului duce la apariția defectelor. Comparativ cu celelalte materiale nemetalice folosite în medicina dentara, dioxidul de zirconiu monolitic cu transparenta este cel mai puțin pretențios din punct de vedere al etapelor clinico-tehnice.

 

Lucrari dentare din zirconiu – Estetica procedeului

 

In medicina dentara, pentru a obține o estetica identica cu dinții naturali, aveam nevoie de materiale care sa reflecte lumina și nu sa o absoarbă. Dinții naturali au un comportament policrom fata de diverse tipuri de lumina. Aceleași propietati optice trebuie sa le aibă și materialul din care realizam lucrarea protetica artificiala realizata de echipa medic-tehnician dentar.

Cu cat zirconiul este mai transparent, cu atât duritatea lui scade. Cu alte cuvinte, duritatea este invers proporțională cu transparenta. Importanta este geometria confecționării lucrărilor de zirconiu deoarece este un material casabil la torsiune și de aceea nu trebuie cimentat provizoriu, ci numai definitiv în cavitatea bucala. La cimentare trebuie folosit un ciment transparent pentru a nu influenta și modifica culoarea lucrării protetice după cimentare.

Prin urmare, putem spune în acest moment ca suntem norocoși ca ne desfășuram activitatea într-o era digitalizata si putem realiza pentru pacienții noștri lucrări estetice și funcționale, monolitice cu transparenta, identice cu dinții naturali. Un alt avantaj pentru siguranța pacientului folosind astfel de tehnologii este dat de faptul ca, atunci când se scanează modelul, fiecare preparație este validata de scaner și, dacă avem zone retentive, primim de la centrul de freza un folder cu ce mai trebuie sa îmbunătățim la nivelul preparației. Astfel, adaptarea lucrării este perfecta la nivelul bonturilor protetice, condiție esențiala pentru succesul pe termen mediu și lung al lucrării protetice.

Lucrari dentare din zirconiu – Informatii suplimentare

Ne puteti gasi pe internet cu urmatoarele cuvinte: „lucrare zirconiu„, „lucrare zirconiu pret” sau „lucrari dentare zirconiu pret„, „lucrari protetice zirconiu” ori „lucrari pe zirconiu„, „pret lucrari zirconiu„.

Alte cautari: „lucrari dentare cu zirconiu„, „lucrari dentare zirconiu„, „lucrari de zirconiu” sau „lucrare dentara zirconiu pret„, ori „lucrari dentare din zirconiu preturi„, „lucrari dentare pe zirconiu„.

 [:en]Rezumatul: Dioxidul de zirconiu este un material revoluționar, deosebit de important cu precădere în medicina dentară. Structurile de zirconiu sunt net superioare din punct de vedere al adaptării și închiderii marginale datorate scanării cu led, al biocompatibilității cu țesuturile din cavitatea bucală, a rezistenței la forțele masticatorii și esteticii în treimea cervicală și incizală.
Lucrarea de laborator prezintă cerințele unui sistem modern necesar pentru realizarea unei lucrări protetice dentare și prezintă etapele acestei proceduri.

Cuvinte cheie: dioxid de zirconiu, lucrari protetice dentare, cavitate bucala.

Dioxidul de zirconiu este un material revoluționar, deosebit de important cu precădere în medicina dentara. Daca generațiile anterioare de medici dentiști foloseau ca structura interna metalele nobile, seminobile și inoxidabile (de tip CR-NI, CR-CO), generațiile actuale au posibilitatea sa lucreze cu structurile de zirconiu. Acestea sunt net superioare din punct de vedere al adaptării și închiderii marginale datorate scanării cu led, a biocompatibilitatii cu țesuturile din cavitatea bucala, a rezistentei la forțele masticatorii și esteticii în treimea cervicala și incizala.

Tehnica de realizare a lucrarilor protetice din zirconiu este tehnica CAD (Computer Aided Design) – CAM (Computer Aided Manufacturing) în combinație cu diferite aparate de frezat în cinci axe.

Printre cerințele unui astfel de sistem modern se număra:

Prezenta unor sisteme hardware corespunzătoare (aparat scanat, mașina de frezat în 5 axe);
Prezenta unor sisteme software bune pentru scanare, prelucrare și frezare;
O echipa profesionista din tehnicieni dentari și medici dentiști, mașiniști, specialiști IT și ingineri din domeniul CNC.
Blocurile de Zr cu ytriu stabilizat de la un furnizor acreditat, cu barcode-uri individualizate pentru a fi prelucrate în mod adecvat la frezat și la sintetizare.
Certificate ISO;
Cuptoare de sintetizare moderne și fidele din punct de vedere al temperaturii;
Infrastructura interna de control al calității;
Verificarea tuturor etapelor tehnice de laborator.
Etapele de cabinet si laborator pentru realizarea unei lucrări protetice din dioxid de zirconiu sunt urmatoarele:

Prepararea cu prag a dinților ce urmează a fi protezați;
Amprentarea cu polieter sau amprentarea digitala a câmpului protetic și a arcadei antagoniste;
Determinarea ocluziei cu materiale speciale de mușcătura;
Realizarea lucrărilor protetice provizorii în cavitatea bucala din biacril compozit (tehnica Scutan) pentru a proteja dinții și a conforma gingia la nivelul preparațiilor pe tot parcursul tratamentului;
Cimentarea provizorie a lucrărilor provizorii;
Turnarea modelelor de lucru sau printarea 3D a acestora în cazul amprentării digitale;
Scanarea modelelor cu scanere de ultima generație (lumina cu led);
Realizarea designului digital al viitoarei lucrări protetice;
Frezarea lucrării protetice în blocul de zirconiu;
Colorarea lucrării protetice frezate, la culoarea dorita, înainte de sintetizare;
Sintetizarea în cuptoare speciale 1500 grade C timp de 9 ore;
Adaptarea, prelucrarea, finisarea, realizarea texturii vestibulare, verificarea contactelor ocluzale în mișcările de dinamica ale mandibulei;
Proba în cavitatea bucala a lucrării protetice (verificarea adaptării interne si cervicale, culorii, formei, volumului, a contactelor ocluzale în ocluzia statica si dinamica, punctelor de contact);
Glazurarea cu lustere a lucrării protetice;
Cimentarea definitiva a lucrării protetice în cavitatea bucala.
Pentru realizarea unei astfel de lucrări protetice, tehnicile de șlefuire a bonturilor și de cimentare a lucrării finale nu sunt diferite de cele clasice. Cu alte cuvinte, folosind un astfel de material, medicul nu are nevoie de pregătire suplimentara.

Aceste lucrări protetice pot fi realizate în întregime sau parțial din diozid de zirconiu. Când sunt realizate parțial, peste aceasta structura trebuie stratificate diverse mase ceramice. Când lucrare protetica este realizata în întregime din zirconiu, ea se numește monolitica. In cazul cavitații bucale, datorita forțelor masticatorii mari, ideal este ca lucrările protetice sa fie realizate dintr-un singur material.

Companiile producătoare de blankuri de dioxid de zirconiu au dezvoltat în ultimii ani un zirconiu cu o transparenta crescuta pentru a fi folosit în realizarea lucrărilor protetice din zona frontala. Zona frontala superioara și inferioara (canin – canin) este cea care influențează și participa la estetica faciala și fonație.

In secolul XXI, cerințele estetice ale pacienților sunt foarte crescute. De aceea, în zirconiu a fost adăugat ytriu, cu rolul de a proteja in profunzime structura de Zr și de a împiedica propagarea fisurilor și defectelor ce pot apărea prin prelucrarea acestuia în interiorul materialului. Ytriumul este elementul chimic care contribuie la stabilitatea materialului. De aceea, zirconiul trebuie prelucrat întotdeauna sub apa sau cu pietre dedicate pentru aceasta procedura.

Un alt aspect important de menționat este ca supraincalzirea zirconiului duce la apariția defectelor. Comparativ cu celelalte materiale nemetalice folosite în medicina dentara, dioxidul de zirconiu monolitic cu transparenta este cel mai puțin pretențios din punct de vedere al etapelor clinico-tehnice. In medicina dentara, pentru a obține o estetica identica cu dinții naturali, aveam nevoie de materiale care sa reflecte lumina și nu sa o absoarbă. Dinții naturali au un comportament policrom fata de diverse tipuri de lumina. Aceleași propietati optice trebuie sa le aibă și materialul din care realizam lucrarea protetica artificiala realizata de echipa medic-tehnician dentar.

Cu cat zirconiul este mai transparent, cu atât duritatea lui scade. Cu alte cuvinte, duritatea este invers proporțională cu transparenta. Importanta este geometria confecționării lucrărilor de zirconiu deoarece este un material casabil la torsiune și de aceea nu trebuie cimentat provizoriu, ci numai definitiv în cavitatea bucala. La cimentare trebuie folosit un ciment transparent pentru a nu influenta și modifica culoarea lucrării protetice după cimentare.

Prin urmare, putem spune în acest moment ca suntem norocoși ca ne desfășuram activitatea într-o era digitalizata si putem realiza pentru pacienții noștri lucrări estetice și funcționale, monolitice cu transparenta, identice cu dinții naturali. Un alt avantaj pentru siguranța pacientului folosind astfel de tehnologii este dat de faptul ca, atunci când se scanează modelul, fiecare preparație este validata de scaner și, dacă avem zone retentive, primim de la centrul de freza un folder cu ce mai trebuie sa îmbunătățim la nivelul preparației. Astfel, adaptarea lucrării este perfecta la nivelul bonturilor protetice, condiție esențiala pentru succesul pe termen mediu și lung al lucrării protetice.

Dr. Drd. Msc. Cdt. Andi Dragus, SDA Medical

Articol aparut in cadrul revistei Galenus, editia nr. 98, aprilie 2016[:]


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
/home/clinica1/public_html/wp-content/plugins/wp-whatsapp-chat-pro/templates/box_premium.php on line 2
qlwapp-button qlwapp-bottom-right qlwapp-all qlwapp-square qlwapp- ">
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday