Proteza scheletata este un dispozitiv medical confectionat la comanda de catre un laborator de tehnica dentara. Proteza scheletata prezinta ca particularitate o structura metalica formata din doua componente si anume conectorul protezei si una sau doua sei in functie de situatia clinica a fiecarui caz.Proteza scheletata este un dispozitiv medical care rezolva destul de bine din punct de vedere protetic functional cazurile in care implantul dentar este totel contraindicat.

Proteza scheletata se ancoreaza de dintii naturali prezenti pe arcada cu crosete metalice rigide sau elastice, cu sisteme speciale de tipul capselor,sferelor,culiselor simple sau complexe, locatorilor, magnetilor,sistemelor cu lacat sau cu pin, telescoapelor si interlock-urilor frezate in aur sau crom cobalt.

Proteza scheletata – Sisteme speciale

Toate sistemele speciale folosite in designul si componenta protezei scheletate prezinta o matrice(mama) si o patrice(tata). Aceste sisteme speciale de ancorare se aleg in functie de intinderea enentatie sau a edentatiilor, de volumul dintilor naturali, de clasa scheletala si dentala a pacientului (cls 1, cls 2, cls 3).

Sau de comporatmentul nocturn al pacientului (bruxism). de gradul de mobiliatte al dintilor naturali si ai dintilor stalpi ce vor fi integrati intr-o punte dentara pe care vom regadi matricea sau patricea sistemul special folosit.

In functie de puterea si amplitudinea fortelor masticatorii, in functie de anatomia boltei palatine si a versantuli lingual al mandibulei unde se va afla pozitionat conectorul protezei scheletate, in functie de atrofia osoasa a cestelor alveolare.

Proteza scheletata cu capse – Cea mai utilizata proteza

Proteza scheletata cu capse este cea mai uzitata deoarece este cea mai acesibila ca pret si complexitate de executie. Capsele sunt realizate dintr-un teflon de calitate superioara si prezinta in functie de producator 3 grade de frictiune( mica , medie si ridicata). Cu cat la un plan de tratament vom folosi mai multe capse cu atat frictiune matricilor trebuie sa scada pentru a insera confortabil proteza scheletata cu sisteme speciale in cavitatea bucala.

Proteza scheletata trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere al inserari in cavitatea bucala, inserare care este influentata si conditionata de axele de implantare ale dintilor naturali si de anatoni versantilor vestibulari si orali a oaselor maxilar si amndibular.

Proteza scheletata cu capse poate fi realizata si pe implanturi dentare. Principiul de functionare este diferit deoarece implanturile dentare sunt rigide in os iar dintii naturali prezinta o rezilienta fiziologica. De aceea pentru implanturi producatori au venit cu solutii adecvate care sa compenseze rigiditatea implantului dentar prin designul capsei si prin materialele folosite.

Recomandari pentru protezele scheletate

Capsele recomandate pentru proteza scheletata sunt locatorii. Aceste sisteme speciale numite locatorii au avantajul de a distibui fortele masticatorii cat mai aproape de creasta alveolara astefel ca pe termen lung implantul dentar este incarcat corespunzator cu forte masticatorii.

Daca la nivelul implantului dentar fortele masticatorii nu sunt corespunzatoare ca si cantitate si intensitate atunci in timp se produc rezorbtii accentuate la nivelul osului cortical si implantul eset descoperit in cavitatea bucala.

Un implant descoperit in cavitatea bucala datorta pierderii osuli din jurul sau in paln vretical si orizontal va avea un risc crescut de mucozita sau perimplantita.
Sistemele speciale de tipul capselor si nu numai au o componenta fixata (patricea) pe o punte fixa care se cimenteaza definitiv in cavitatea bucala si o componenta(matricea) rigida sau semirigida care se fixeaza in proteza scheletata.

Proteza dentara scheletata – Matricea capsa

Matricea capsa sistemului special poate fi realizata dintr-un material plastic cu anumite proprietati fizico chimice sau dintr-un aliaj nobil, seminobil sau inoxidabil. Aceasta capsa (matrice) se dezactiveaza ( isi pierde frictiunea) in timp si de aceea trebuie schimbata periodic la 6 luni.

Daca nu este schimbata la maxim sase luni pot aparea diverse situatii neplacute din punct de vedere medical. Restaurarea protetica ca plan de tratament cu proteza scheletata este o solutie clasica si cu rata de succes mare. Proteza scheletata este o piesa protetica complexa care necesita o echipa (medic-tehnician dentar) bine pregatita profesional.

Proteza scheletata are o componenta metalic inoxidabila de tip crom cobalt special cu o anumita elasticitate si o componenta acrilica sau de compozit care reface dintii lipsa in cavitatea bucala. Din punct de vedere al sistemului cranio mandibular si al dinamicii mandibulare proteza scheletata trebuie adaptata si echilibrata ocluzal foarte bine deoarece ea are atat sprijin dentar cat si mucozal.

Proteza scheletata are o stabilitate crescuta fata de o proteza clasica din acrilat datorita sistemelor speciale. Proteza scheletata se indeparteaza din cavitatea bucala dupa fiecare masa si se spala cu periute speciale. Proteza schelatata nu este recomandata in timpul somnului.

Proteze dentare scheletate – Informatii suplimentare

Ne puteti gasi pe internet si cu: tratament ortodontic, albire dentarabruxismproteze dentare pe implantgrefa osoasa dentaraimplant dentar la un singur dinteimplant dentar la toti dintiicoroane dentaretipuri de proteze dentarecoroana total fizionomicatipuri de proteze dentarecoroana total fizionomicachirurgie dentaraestetica dentaratomografie coputerizata.

Vreti sa stiti mai multe despre doctorul Andi Dragus? Vizitati aceasta pagina http://drandidragus.ro.

Ne puteti gasi pe internet cu urmatoarele cuvinte cheie: „proteza scheletata pret„, „proteza scheletata cu sisteme speciale” sau „proteza scheletata cu capse„, „proteza scheletata cu sisteme speciale / arcada„. Se mai poate cauta si „proteza scheletata cu sisteme speciale de prindere” sau „‘proteza scheletata cu 2 sisteme speciale„, „proteza scheletata dentara„.

Alte cautari „proteza dentara scheletata pret„, „ce este proteza scheletata” sau „proteza scheletata intretinere„, „cat costa o proteza scheletata„.

Articol optimizat de Outcave Solutions, servicii de optimizare SEO si promovare in Bucuresti, creare site de prezentare, realizarea magazin online, promovare magazin online.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday