Proteze dentare fixe – Sunt la randul lor de doua feluri:

  • proteze dentare fixe provizorii
  • proteze dentare definitive.

Proteze dentare fixe – Caracteristici

Protezele dentare fixe sunt dipozitive medicale care se cimenteaza pe bonturile protetice din cavitatea bucala. Protezele dentare fixe prezinta doua componente si anume prezinta doua coroane dentare de invelis si unul sau mai multe coroane ce formeaza corpul de punte al protezei dentare fixe. Ele pot fi adaptate si ca proteze dentare pe implanturi dentare cu ajutorul chirurgiei dentare.

Corpul de punte este de fapt componenta protezei care reface dintii lipsa din cavitatea bucala. Este preferabil ca acest corp de punte sa nu depaseasca dintii ca numar. Protezele dentare fixe din punct de vedere al materialului din care sunt realizate pot fi total fizionomice sau partial fizionomice.

Protezele dentare fixe total fizionomice pot avea mai multe structuri interne din pinct de vedere al materialului folosit pentru realizarea structurii si anume pot fi proteze dentare fixe cu structura metalica sau nemetalica. Protezele dentare fixe cu structura metalica pot fi realizate din aliaze nobile (aur sau platina) din aliaje seminobile sau din aliaje inoxidabile (crom nichel sau crom cobalt).

Proteze dentare fixe – Structura

Protezele dentare fixe cu structura interna nemetalica pot fi realizate din zirconiu, alumina, ceramica presaat, disilicat de litiu sau ceramica feldspatica. Peste aceste structuri metalice sau nemetalice se vor realiza volumele finale ale dintilor artificiali ce alcatuiesc proteza dentara fixa. De asemenea, aici trebuie realizate si lucrari de estetica dentara.

Materialele folosite pentru realizarea volumului protezelor dentare definitive pot si materiale acrilice, materiale compozite sau materiale ceramice. Indiferent de materialul fizionomic folosit pentru realizarea protezelor dentare fixe total fizionomice la finalul planului de tratament protetic in cavitatea bucala nu se va vedea nici una dintre structurile interne folosite la realizare si in comonenta piesei protetice.

Protezele dentare fixe semifizionomice au in componenta lor o parte nefizionomica(metaliac) si boar fetele vestibulare ale protezei dentare sunt realizate din material fizionomic de tipul acrilatelor, compozitelor sau maselor ceramice.
In general in secolul 21 pacientii prefera sa aiba in cavitatea bucala proteze denatre fixe cimentate total fizionomice si nu semifizionomice sau nefizionomice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday