Proteze dentare mobile – Protezele dentare sunt dispozitive medicale realizate direct in cabinetul de medicina dentara sau indirect in laboratorul de tehnica dentara. Protezele dentare sunt de doua tipuri: Proteze dentare fixe sau Proteze dentare mobile. Ele mai pot fi si proteze dentare mobile pe implanturi dentare.

Protezele dentare mobile clasice acrilice prezinta o baza acrilica de culoare roz sau transparenta si o arcada dentara artificiale realizata cu dinti de diverse forme si marimi in corelatie cu tipologia fetei pacientului si cu volumul craniului pacientului.

Proteze dentare mobile – Stabilitatea protezei

Aceste proteze dentare mobile sunt o rezolvare provizorie deoarece in timp la nvelul osului maxilar sau mandibular se produce o rezorbtie osoasa si aceste proteze isi pierd din calitatea stabilitatii.

Aceasta stabilitate a protezei dentare mobile se poate recrea printr-o rebazare a protezei. Pe termen mediu si lung chiar daca rebazam periodic o proteza dentara mobila aceasta nu va mai avea stabilitate deoarece campul protetic devin negativ si partile moi ale cavitatii bucale vor destabiliza foarte usor proteza dentara mobila.
Proteza dentara mobila cu sprijin mixt dento-mucozal poate fi de doua feluri : Proteza scheletata si proteze cu crosete elastice sau rigide in functie de situatia in vivo.

Proteza dentara mobila – Tipuri

Proteza dentara scheletata cu sprijin dent-mucozal prezinta o componenta fixa ce se cimenteaza pe dintii naturali si o componenta mobila care se fixeaza pe componenta fixa cu ajutorul diverselor sisteme speciale( capse, telescoape, interlock, locatori, lacatele, magneti,pin, culise , sfere)
Proteza dentar mobila cu sprijin mixt dento-mucozal ce prezinta in componenta sa crosete elastice sau rigide este o proteza ce se ancoreaza pe dintii vecin bresei edentate cu diverse tipuri de crosete simple sau complexe.
Toate protezele mobile au un mare dezavantaj si anume ca nu sunt stabile in cavitatea bucala si in timp dataorita rezorbtiei osoase isi pierd stabilitatea si mai mult.

Proteze dentare mobile – Alte solutii

Desigur exista pe piata medicala solutii (Corega) cu ajutorul carora aceste proteze se stabilizeaza pe campul protetic.Aceste proteza mai au un dezavantaj prin faptul ca acrilatul din care este realizata baza protezei imbatarneste in timp datorita conditiilor din cavitatea bucala si poate capata un miros neplacut.
Protezele dentare fixe sunt o solutie de tratament buna pe termen mediu si lung daca corpul de punte nu este intins prea mult.
Daca corpul de punte este in suprafata mare in plan orizontal atunci dintii natural stalpi sunt supraincarcati cu forte masticatorii si in timp isi pierd valoarea parodontala si implantarea in osul alveolar. Prin supraincarcarea dintilor stalpi creste mobilitatea acestora si puntea dentara fixa va action caun cleste asupra lor.
Protezele dentare sunt solutii clasice de durata dar datorita rezorbtiei osoase in timp vor avea neplaceri mai mici sau mai mari, de aceea eset recomandat ca pe campurile protetice edentate sa se insere unul sau mai multe implanturi sa sa se realizeze pe dintii naturali coroane dentare protetice individuale.
Prin implant dentar medicul dentist implantolog receeaza radacini artificiale in osul maxilar sau mandibular iar fortele masticatorii sunt transmise si distribuite corect atat pe dintii naturali cat si pe impalntul dentar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
/home/clinica1/public_html/wp-content/plugins/wp-whatsapp-chat-pro/templates/box_premium.php on line 2
qlwapp-button qlwapp-bottom-right qlwapp-all qlwapp-square qlwapp- ">
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday