Proteze dentare mobile pe implant – In ce cazuri avem nevoie de proteza mobila pe implanturi dentare?

Edentatia totala reprezinta o problema intalnita cel mai frecvent la persoanele de varsta a treia, din cauza unui cumul de factori si anume. Boli locale si generale, tratamente asociate acestora, lipsa efectuarii igienei orale datorata lipsei interesului fata de aceasta sau a posibilitatii mentinerii ei. Cea mai comuna metoda de solutionare a acestei probleme o reprezinta proteza totala mobila acrilica sau termoplastica.

Totusi, exista anumite situatii in care campul protetic nu este favorabil acestui tip de protezare, cu precadere la nivelul maxilarului inferior. Morfologia nefavorabila a crestei edentate, mobilitatea excesiva a limbii sau pur si simplu imposibilitatea adaptarii pacientului la o astfel de solutie de tratament, stiut fiind faptul ca o proteza mobila presupune atat o adaptare fizica cat si psihica a acestuia. Ca metoda alternativa, din fericire, exista astazi posibilitatea combinarii terapiei implantare cu cea protetice si in acest caz. Astfel putem vorbi de supraprotezare (overdenture).

Proteze mobile dentare pe implant Ce inseamna overdenture?

Supraprotezarea pe implant se refera mai exact la o proteza mobila ancorata pe implanturi, cu scopul de a elimina problemele legate de mentinerea acesteia pe campul protetic si de resorbtia osoasa pe care o provoaca orice tip de proteza ce nu se sprijina pe elemente fixe cum sunt dintii naturali sau implanturile.

Asadar, “overdenture” reprezinta, de fapt, o proteza mobilizabila, ea fiind fixa in cavitatea orala, dezinsertia acesteia de pe campul protetic neintentionat fiind putin probabila, dar cu posibilitatea indepartarii acesteia si de catre pacient, nu doar in cabinetul stomatologic, spre exemplu pentru igienizare.

Acest aspect este deosebit de important, mai ales tinand cont de faptul ca un numar mare de pacienti considera ca atat timp cat nu mai exista dinti naturali, nu mai exista nici necesitatea igienei, cel putin nu a uneia intensificate.

Din contra, placa bacteriana si tartrul se pot infiltra sub lucrarea protetica si la nivelul implanturilor, ducand in unele cazuri la consecinte distructive. Prin urmare, posibilitatea indepartarii lucrarii si igienizarii acesteia si a campului protetic reprezinta un avantaj demn de luat in considerare.

Proteze mobile dentare pe implant – Cate implanturi sunt necesare si cum se fixeaza?

Proteza dentara mobila pe implant are sprijin mixt: pe implanturi si pe gingie/os,  iar implanturile pot fi normale sau mini-implanturi. Mini-implanturile, dupa cum se poate presupune avand in vederea denumirea lor, sunt implanturi de mici dimensiuni, care nu au o rezistenta foarte mare, ci sunt gandite pentru osul atrofiat.

Aceasta situatie este intalnita in cazul edentatiei totale, cand, din cauza lipsei dintilor si deci lipsei participarii normale a osului la masticatie prin raspandirea fortelor ocluzale asupra sa, acesta se resoarbe. Practic, proteza nu este tocmai fixata, ci mai degraba stabilizata.

Numarul necesar de implanturi care sa sustina viitoarea proteza mobilizabila difera in functie de arcada la care ne referim. La nivelul mandibulei, datorita densitatii osoase mai mare pot fi folosite 4 sau chiar 2 astfel de implanturi, pe cand la nivel maxilar, fiindca densitatea osului este mult mai mica, cel putin 4 implanturi sunt necesare.

Pentru mentinerea acesteia pe campul protetic, au fost proiectate mai multe sisteme protetice speciale de ancorare, prin imbinarea ingineriei mecanice cu notiuni medicale: capse, bara cu calareti, sistem locator, magneti.

Proteze mobile dentare pe implant – Care sunt avantajele?

In ceea ce priveste beneficiile acestei solutii de tratament, pacientul trebuie sa aibe in vederea faptul ca stabilitatea pe campul protetic este crescuta  si deci confortul psihic si fizic este mult imbunatatit.

Masticatia si fonatia se pot realiza cu mai mult incredere, fara existenta permanenta a senzatiei de pierdere a protezei. Deasemenea, un aspect biologic crucial este mentinerea volumului osos prin eliminarea fortelor nefiziologice pe care o proteza mobila pe implant le transmite.

Proteze mobile dentare pe implant – Care sunt dezavantajele?

Asa cum am precizat anterior, nu este fixa asemenea unor restaurari protetice fixe. In plus, inca exista posibilitatea patrunderii resturilor alimentare sub lucrare, de aici si necesitatea mentinerii unei igiene orale optime in permanenta.

Nu in ultimul rand, costurile sunt mai mari fata de cele ale unei proteze mobile, insa daca posibilitatile financiare exista, aceasta reprezinta o solutie de tratament cu mult superioara uneia traditionale si de aceea, ar trebuie luata in calcul, in situatiile in care exista indicatii cu privire la alegerea ei.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clinica Dr. Dragus
× Cu ce te putem ajuta? Available from 09:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday